Zgodovina zmajarstva in padalstva v Posočju

Zgodovina zmajarstva 1

Prvi zmaji so leteli na tolminskem že leta 1975. Na turistični prireditvi Noč na jezeru, so s Kobale vzleteli: Mike Robertson, Niko Žumer, Stane Kranjc in Avi Šorn. Z zmajarstvom so se tolminci začeli aktivneje ukvarjati leta 1977. Ne vedoč en za drugega so z letenjem pričeli Ivo Konavec, Franci Kuštrin, ter fantje s Koritnice - Ivan Brovč, Mirko Šorli, Ivan Mrak in Vlado Eržen. Konavec je svoj prvi skok opravil že leta 1976, vendar je, zaradi odhoda v JLA, začasno prekinil z letenjem. Prvi poleti so bili opravljeni na zmajih domače izdelave, ki so bili v zraku zelo nestabilni in zato smrtno nevarni. Reševalnih padal se takrat še ni uporabljalo. Poleti leta 1977 so se vsi zmajarji dobili skupaj in pričeli s skupnim letenjem.

Tako je nastalo jedro bodočega Društva za prosto letenje Posočje.

Leta 1978 so si ogledali svetovno prvenstvo v Koessenu in si kupili sodobnejše zmaje ter prvo reševalno padalo. Konavec in Kuštrin sta se, z novima zmajema, udeležila prvega državnega prvenstva v Dražgošah. Tekmovalo se je v standardnem in odprtem razredu. V standardnem razredu je zmagal Ivan Rupnik iz Idrije v odprtem pa Peter Soklič.

Po tem prvenstvu so se tolminski zmajarji organizirali v sekcijo pri Posoškem aero klubu in pod tem imenom nastopali na vseh tekmovanjih do ustanovitve lastnega društva leta 1981.

Zgodovina zmajarstva

Dostop do sedanjega štartnega mesta Kobala je bil zelo težaven, saj cesta do planine Stador ni bila asfaltirana, do samega štarta pa je vodila neurejena steza tako, da je bilo zmaje potrebno nositi skoraj 500 m, zato so se zmajarji odločili zgraditi vzletno rampo nad vasjo Poljubinj na Ravnah.

V naslednjih letih je ta rampa dolgo služila kot idealno štartno mesto za popoldanske polete ter organizacijo tekmovanj in srečanj.

Od leta 1983 naprej se je pričela urejat cesta od Stador planine proti vletišču na Kobali. Gradila se je v več fazah. Prvo od skupnih hlevou do uzletišča. Potem parkirišče in cesta pod Kobalo in v končni fazi še obvoz pod skupnimi hlevi na Stador planini nekje do leta 1990.

Leta 1980 je na  rampi vzletel Franci Kuštrin in postavil  državni rekord v trajanju poleta.Jadral je kar 5 ur in 12 minut.

Leta 1980 avgusta meseca smo se odpravili na skupno letenje v  Črno Goro v kraj Zelenika.

Leta 1981 je Konavec preletel razdaljo Ravne-Sužid, Brovč pa je postavil nov rekord v trajanju,6 ur in 20 minut. V mesecu juliju smo se zmajarji udeležili letenja v Vršcu (Srbija)

Konec leta 1981 se člani sekcije odločijo, da ustanovijo samostojno društvo.

Ustanovni občni zbor društva je bil  08.09.1981, kjer se je sekcija preimenovala v društvo za prosto letenje Posočje s sedežem v Kobaridu. V register društev občine Tolmin,je društvo vpisano dne 27.10.1981.

Zgodovina padalstva

Marca 1982 so bili izvedeni prvi preleti od Raven do Bovca (Konavec ,Brovč, Klemenčič).Med prvimi v državi, so že takrat uporabljali radijske postaje za komuniciranje v zraku.

Ker je zmajarstvo postalo zelo popularno, jim je bilo zaupano nošenje titove štafete, in tako je Franci Kuštrin poletel z Raven in pristal na štadionu ter prinesel štafeto na pozdravni oder.to je za tiste čase bilo veliko priznanje društvu.

Julija 1982 so se, kot člani jugoslovanske reprezentance, Kuštrin, Klemenčič, Brovč in Konavec udeležili evropskega prvenstva v Millau (Francija)   

V letu 1983 je Brovč Ivan postal državni prvak, tekmovalci Posočja pa ekipni državni prvaki.Kot člana državne reprezentance, sta se svetovnega prvenstva v Schwangau, udeležila Konavec in Brovč.

V naslednjih letih dosegajo posamezniki in člani pomembne športne uspehe v tekmovanjih.Brovč Ivan je osvojil naslov državnega prvaka v letu:1983, 1986, 1992, 1995, Branko Klemenčič za leto 1985, ter ekipni državni prvaki v letih 1983, 1984, 1985, 1986.

1. Državno prvenstvo:

  • Tolmin 1999 - Brovč Ivan 2.mesto

2. Pokal Slovenije:

  • Lisca 1998 - 1.mesto Brovč Ivan                     
  • Kriška gora 2000 2.mesto Brovč Ivan
  • Tolmin  2000 3.mesto Brovč Ivan

3. XC pokal:

  • 2004 3.mesto Brovč Ivan

4. Športnik ZPLS v zmajarstvu za leto 2003 Brovč Ivan

Preletene so razdalje do Kranjske gore, Longarone(Belluno) in Ratitovca, ter dosežena max. višina 3600 m nad Bohinjskimi hribi.   

Trenutno najdalši prelet s povratkom v Slovenji od Ratitovca do Longarone in nazaj 276 km je dosegel član našega kluba Stanislav Galovec z zmajem 19.7.2006.

Kobala Center

Sezona: 15. April - 30. Oktober
Delovni čas: Vsak dan od 10:00 do 14:00. V primeru slabega vremena je pisarna zaprta.


Povežite se z nami. Če imate vprašanje vam bomo pomagali.