Kazalo po www.KOBALA.si forumu www.KOBALA.si
Društvo Za Prosto Letenje "Posočje" Tolmin

FAQFAQ   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 
WebCam

Konvergenca

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.KOBALA.si forumu -> METEROLOGIJA
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
florjo
#

Pridružen/-a: Tor Sep 2006 13:01
Kraj: Modrej

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 10, 2007 21:55    Naslov sporočila: Konvergenca Odgovori s citatom

KONVERGECA je beseda, na katero sem dosedaj ze veckrat naletel - predvsem v zvezi z letenjem. Tega izraza nisem zasledil se v nobeni knjigi (al pa nanj nisem bil dovolj pozoren), zato sem malo pobrskal po spletu in nasel:

http://www.islandnet.com/~see/weather/elements/whatgoesup3.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Intertropical_Convergence_Zone
http://www.srh.weather.gov/srh/jetstream/tropics/itcz.htm

Kot sem iz hitrega pregleda zgornjih strani uspel razbrati, je konvergenca pojav razlicnih obseznosti in nastanka. V splosnem oznacuje stekanje zraka v obmocje nizkega zracnega pritiska in posledicno dviganje le tega. Za stekanje zraka so potrebni vetrovi, ki delujejo v nasprotnih smereh.

Najobseznejse so medtropske konvergencne cone (ITCZ), malo manjse so frontalne, se manjse pa posamezne lokalne konvergecne cone (otoki, vetrovi z morja iz razlicnih smeri, ...). Najlepse je stvar opisana na prvem linku.

Tormicni nastanki dviganja ne sodijo med konvergencne cone. Vsaj tko sem zastopil.

Kakorkoli ze, konvergence seveda obstajajo tudi v nasi mali, lepi drzavici. Veckrat jih v svojih porocilih omenjajo tudi slovenski piloti in verjetno so zelooo zazeljene. Mene pa zanima kaj to zanje sploh pomen?. Kako jih opazis, zaznas? Kdaj jih lahko pricakujes? Americani konvergencne cone celo napovedujejo, obstaja kaj podobnega tudi pri nas? ...

Za kaksnekoli odgovore se lepo zahvaljujem. Kot sem ze omenil, mi je pojem precej neznan, zato bom za vsako informacijo (predvsem v povezavi z letenjem) zelo hvalezen.

Lep pozdrav

florjo
#

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 15, 2007 13:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eden izmed odgovorov na moje davno zastavljeno vprasanje:

http://www.paragliding.org/book/en/7-2.htm

Mogoce pa le zanima koga od zacetnikov.

Lp,T

solja

Pridružen/-a: Sob Sep 2006 0:03

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 16, 2007 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Florjo ,ko bos enkrat na Krn letu in bos imel obcutek da te obraca proti grebenu in bos gledal u skale potem bos vidu kako nastane konvergenca.
Letos smo kr doskrat tko letel.Na vrhu krna je pihal sever in po teoriji bi mi mogli bit u rotorju,vendar je sprednja stran zaradi ogrete doline in soncne strani tako segreta,da termika naredi svoj veter,ki se nekako na vrhu potem zdruzi z severom,zna bit mal zrukano.
Mislim pa,da je to tak tipicen primer konvergence pri nas ,ce se motim naj me kdo popravi

Lp Aljosa

florjo
#

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2007 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da je za to, kar omenjas, primernejsi izraz "zavetrna termika". Slednja nastane kot kombinacija mocnejsega splosnega vetra in termike, ter nekoliko visje nad orografsko oviro, ki ju zdruzuje, povzroca nevarne rotorje. Priloznost sem jo imel opazovati ravno to nedeljo na grebenski verigi od Stola proti Italiji. Lepo se je vidilo odklanjanje oblakov v smeri severnega vetra. Kavke so sicer nekaj jadrale, toda nizko ob grebenu.

Zavetrni termiko pa tezko oznacis z izrazom konvergenca, saj so vetrovi, ki jo spremljajo, premocni. Mislim, da je pri nas najizrazitejsi pojav konvergence ob vecerni termiki, ko se spuscajoci zracni tokovi iz hribov v dolini "zaletijo" in dvignejo, nam pa omogocijo prijeten in sproscujoc let domov.

V svetu je sicer najbolj znana subtropska konvergencna cona, kjer prihaja do stikanja zracnih mas in vec ali manj stalnega dviganja zraka.

Se ostala mnenja?

Lp,T

Mrshal

Pridružen/-a: Pet Sep 2006 16:23
Kraj: Žabče

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 18, 2007 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne tuhtat, bejš LETET
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
florjo
#

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 19, 2007 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsak je za nekaj, skupaj smo pa za vse! Wink
kayakas

Pridružen/-a: Ned Okt 2006 19:04

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 25, 2008 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma jst razumem konvergenco drgač. Najlažje jo opišem tko d baze so v naši dolini na recimo 1500m v Trenti pa na 2500m, kar pomeni, da se višina baz spreminja s terenom. Zej ne lih z vsakim hribom, ampak z velikimi planotami. Že same temperature recimo na 5000m je na ravnini pred Tibetom -10st., če ne bi bilo konverzije bi moralo biti v Tibetu isto -10st., ma ni. Zaradi talne absorbcije toplote. Se pravi, če ni se morajo tudi baze tvorit na različnih višinah. Potem pa itak vemo kje se tvorijo baze in na kakšen način.

Morm pa res še pregledat vse tiste linke.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.KOBALA.si forumu -> METEROLOGIJA Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum